Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

We hebben de eerste helft van 2022 alweer bijna achter de rug. Voor mijn gevoel is het jaar nog maar net begonnen, maar waar blijft de tijd. Want als je in deze tijd makelaar bent, dan zijn je werkdagen goed gevuld.

Dat het “gekte” op de woningmarkt is, hoef je niemand meer te vertellen. Kijk maar naar het populaire TV programma Kopen Zonder Kijken bijvoorbeeld: jonge woningzoekers zitten met hun handen in het haar en laten als laatste redmiddel een stel volslagen onbekenden (met een geweldig CV, dat wel) een huis voor hen kopen en verbouwen. In deze situatie zitten we nu al een aantal jaar. Als koper was de situatie financieel gunstig vanwege de lage hypotheekrente, maar dat geldt voor iedereen en het aanbod is erg krap. Gevolg: roodgloeiende telefoons en overvolle bezichtigingsdagen. Nee, als verkoper heb je die appeltaart in de oven niet meer nodig. En als koper heb je uitzicht op hoge maandlasten. Als je al een huis hebt kunnen kopen.

In januari berichtten we nog enkele sombere vooruitzichten voor huizenzoekers. Maar terugkijkend denk ik dat we wel kunnen stellen dat dat misschien wel het toppunt is geweest. Als ik kijk naar wat er hier op kantoor gebeurt, is de situatie iets gekalmeerd. Neeltje en Krista hoeven niet meer pas na werktijd het nieuwe aanbod online te zetten, omdat ze anders niet aan hun werk toekomen doordat de reacties gelijk binnenstroomden. Vergis je niet, het is nog steeds druk, maar het voelt alsof we de piek hebben gehad.

Het aanbod van huizen lijkt te groeien. Mensen die eerst twijfelden of ze hun huis op dit moment wilden verkopen, doen dat toch maar, omdat ze vrezen dat er een recessie komt waardoor hun woning minder waard zal zijn. En als het aanbod toeneemt, neemt ook de druk af en verwacht ik dat prijzen stagneren. Nieuwbouw komt er helaas nog niet snel bij. Projecten lopen stroef door milieuregels, die hard nodig zijn hoor, en torenhoge prijzen voor bouwmateriaal door alles wat er in de wereld gaande is. Van aannemers hoor ik dat de interesse afneemt.

Ook stijgt de hypotheekrente, hard. Begin dit jaar voorspelden we een voorzichtige stijging, maar inmiddels zit deze rente alweer op het niveau van jaren geleden. Dit is natuurlijk vervelend voor de maandlasten, die zullen omhoog gaan als je nu een huis koopt. Maar ze zullen er ook voor zorgen dat er minder concurrentie is als je op zoek bent naar een huis. Bovendien zal met name de interesse in woningen waar “iets aan moet gebeuren” afnemen.

Als het afgelopen jaar iets heeft bewezen, is dat maar weer dat we in een onvoorspelbare tijd leven. Ik ben erg benieuwd wat ik kan concluderen als ik aan het eind van 2022 deze blog teruglees. Zal deze trend zich hebben doorgezet, of heeft de huizenmarkt weer een totaal andere wending genomen?

Pieter Germeraad