Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Plannen om uw woning verkopen? Dan bent u per 1 januari 2021 verplicht een geldig energielabel te tonen zodra deze in de verkoop gaat. Een energielabel laat zien in hoeverre een woning energiezuinig is. Dit heeft voordelen voor zowel de koper als verkoper van het huis. Het energielabel geeft kopers een goede indicatie van toekomstige energiekosten. Voor verkopers kan een energiezuinige woning de uiteindelijke verkoopprijs voordelig beïnvloeden en de verkoop versnellen.

  1. Energielabel aanvragen

Als verkoper dient u de energieprestatie-indicator (de labelklasse) van een geldig energielabel te tonen op het moment dat u met uw huis gaat adverteren voor verkoop. U kunt via database EP-online nagaan of er al een energielabel van de woning aanwezig is. De aanvraag van een nieuw energielabel loopt via een energieprestatie-adviseur (EP-adviseur). Via de site van QBISnl kunnen verkopers zoeken naar gecertificeerde energieprestatie-adviseurs en een of meerdere offertes aanvragen. QBISnl is het openbare, onafhankelijke nationale kwaliteitsregister van gekwalificeerde vakmensen en vakbedrijven in de (duurzame) bouw- en installatietechniek.

  1. Afspraak energieadviseur

Zodra een offerte bevestigd is kunt u een afspraak maken met de EP-adviseur. Tijdens de woningopname moet u als eigenaar aanwezig zijn. Gedurende het bezoek stelt de EP-adviseur het energielabel vast aan de hand van het bouwjaar, soort woning, oppervlakte en overige kenmerken. Houd documentatie die inzicht geven over het energieverbruik van uw woning tijdens het bezoek bij de hand. Gemiddeld duurt een dergelijk bezoek 1,5 tot 2 uur.

  1. Registratie energielabel

Na het bezoek registreert uw EP-adviseur de berekening van de energieprestatie en wordt het vastgelegd in de database EP-online.

  1. Afschrift energielabel

U ontvangt van uw EP-adviseur een digitaal afschrift van het energielabel met alle kenmerken van uw woning. Het label geeft inzicht in de kenmerken en verbetermogelijkheden voor uw woning.

  1. Geldigheidsduur energielabel

Vanaf het moment van opname is uw energielabel 10 jaar geldig. De vervaldatum staat ook op het label. Binnen deze 10 jaar kan hetzelfde energielabel worden gebruikt voor de verkoop van de woning.

Heeft u nog vragen?

Vragen over het regelen van een energielabel voor de verkoop van uw huis? Het team van Germeraad Makelaars helpt u graag op weg.