Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) lag de gemiddelde huizenprijs in Friesland in het eerste kwartaal van dit jaar 6,1% hoger in vergelijking tot de laatste 3 maanden van vorig jaar.“Het is een blijft bijzonder in de corona tijd dat de prijzen van woningen zo stijgen. Ik merk wel als makelaar dat mensen rust, ruimte, frisse lucht zoeken en dus verhuizen.” Dat zegt Pieter Germeraad als reactie op het nieuws dat huizenprijzen in Friesland blijven stijgen. “Het aanbod in elk segment is beperkt met gevolg dat de prijzen fors stijgen. Daarbij is de lage rente ook een component waardoor mensen meer kunnen lenen en dus een mooier en grotere woning kopen. Mijn verwachting is dat de prijzen nog wel even zullen door stijgen. Natuurlijk is de onzekere factor of mensen hun baan kunnen behouden, want als er veel ontslagen vallen heeft dit invloed op de woningmarkt!”

Gedurende de eerste 3 maanden van 2021 werden in Friesland 988 minder woningen verkocht dan in de laatste 3 maanden van 2020. Dat is een derde minder. Overal in Friesland ging het aantal verkopen omlaag, met uitzondering van de zuidwesthoek. In die regio was er een stijging van 10% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  

De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Friesland ligt 20% hoger dan vorig jaar. De gemiddelde prijs in Friesland is €293.000, tegenover een landelijk gemiddelde van €385.000.

In Friesland werden 52,7% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Woningen staan vaak ook minder dan een maand te koop. Oorzaak hiervan zijn de lage hypotheekrente, gunstige financieringsvoorwaarden (geen overdrachtsbelasting voor starters) en de krapte op de woningmarkt.