Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Antwoord op meestgestelde vragen over het biedlogboekPer 1 januari 2023 is het gebruik van het digitale biedlogboek bij verkoop van woningen verplicht voor NVM Makelaars. Dat betekent dat als je biedt op een huis, je inzicht kunt krijgen in de biedingen. Daardoor is het koopproces bij een NVM-makelaar transparant voor iedereen. Alle biedingen van kandidaat-kopers worden automatisch vastgelegd in een geanonimiseerd biedlogboek.

Het biedlogboek bevat alle biedingen (met roerende zaken) met tijdstip van ontvangst, eventuele voorbehouden en of er een persoonlijke boodschap door de kandidaat-koper is toegevoegd. De inhoud van de voorbehouden en/of persoonlijke boodschap wordt niet in het biedlogboek opgenomen.

Hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen over het biedlogboek.

Wat is het biedlogboek?

Het biedlogboek is een digitaal overzicht (via Move.nl) waarin alle ontvangen biedingen op een woning terug te vinden zijn. Dit logboek is bestemd voor de verkoper en kandidaat-kopers, waardoor het proces transparanter wordt.

In het biedlogboek staan de volgende onderdelen:

–   Alle biedingen (geanonimiseerd) met exacte datum waarop het bod binnenkwam
–   De hoogte van elk bod en eventuele voorwaarden
–   Het winnende bod

Waarom is het biedlogboek ingevoerd?

In de overspannen woningmarkt van de afgelopen jaren is in de samenleving het vertrouwen in de integriteit van het koopproces afgenomen. Het vertrouwen kan worden hersteld door het bieden van meer transparantie en duidelijke regels.

Bij welke transacties geldt het biedlogboek?

Het biedlogboek is van toepassing bij de verkoop van woningen/appartementen (bestaande bouw) en wanneer de (kandidaat-)koper en/of de verkoper een particulier is.

Het biedlogboek is niet van toepassing bij de verkoop van nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels, woon-/bedrijfspanden en (agrarische) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming.

Wanneer moet het biedlogboek worden verstrekt?

Het biedlogboek is na afloop van de bedenktijd en/of ontbindende voorwaarden beschikbaar voor alle kandidaat-kopers via hun eigen Move.nl dossier.

Wie heeft recht op inzage van het biedlogboek?

Alleen kandidaat-kopers, dat zijn belangstellenden die een bod hebben uitgebracht. Potentiële kopers die bijvoorbeeld wel bezichtigd hebben maar die geen bod hebben uitgebracht, hebben geen recht op inzage van het biedlogboek.

Hoe krijg ik toegang tot het biedlogboek?

Voor elke belangstellende wordt een digitaal woningdossier geactiveerd via Move.nl. Biedingen kunnen via dit Move.nl-bezichtigingsdossier worden gedaan en zodra de woning definitief is verkocht, zal het biedlogboek worden getoond in dit account.

Is het biedlogboek ook van toepassing op woningen in de stille verkoop?

Ja, ook bij woningen in de stille verkoop is het biedlogboek van toepassing.

Heb je nog vragen over het biedlogboek? Wij helpen je graag, neem gerust contact met ons op.