Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Hoeveel gaat de hypotheekrente nog verder stijgen?

Hoeveel stijgt de hypotheekrente?

De hypotheekrente daalt al sinds het einde van de laatste economische crisis (rond 2011) gestaag. Halverwege 2021 heeft de hypotheekrente zijn laagste punt ooit bereikt. Op dat moment was een hypotheek 20 jaar vast zo’n 1,2%.

Voor uw beeldvorming: zo’n 5 jaar eerder in 2016 was de hypotheekrente ongeveer 2,8%. Sinds eind 2021 werd weer een stijging verwacht en is ook gebeurd. Wij leggen je in dit artikel uit wat de verwachtingen zijn over hoeveel de hypotheekrente stijgt.

Wat is hypotheekrente? En waarom is de hypotheekrente nu laag?

Nog even terug naar de basis: een hypotheek een lening die je bij een hypotheekverstrekker afsluit om een huis te kopen. De hypotheekverstrekker schiet het geld voor, en jij betaalt dit, meestal in 30jaar, elke maand terug. De rente betaal je extra en is de winst voor de hypotheekverstrekker. Als je over een hypotheek van 300.000 euro, 1,5% rente moet betalen, betaal je dus in totaal 315.000 euro terug aan de bank. Omdat een hypotheek een belangrijke en vaak noodzakelijke lening is, zitten hier andere voorwaarden aan dan een lening die je gebruikt voor bijvoorbeeld een auto. Zo geeft de overheid je ook belastingvoordeel over de betaalde rente: de hypotheekrenteaftrek.

De hoogte van de rente bepalen de hypotheekverstrekkers op basis van de economie. Dit is een zeer ingewikkelde samenhang. Maar de crisis van 2008 tot 2011 heeft bijvoorbeeld voor een lage inflatie gezorgd, hierdoor is het voor banken de afgelopen jaren makkelijk geweest om met beleggen aan geld te komen en kunnen ze zich die lage rente goed veroorloven.

Hoeveel stijgt de hypotheekrente?

De economie is dus van grote invloed op de hypotheekrente. De afgelopen 2 jaar is er op de wereld veel gebeurd door de coronapandemie ene oorlog in Europa tussen Oekraïne en Rusland zal bovendien ook zijn weerslag hebben. Momenteel stijgt de inflatie flink: aankopen worden duurder, dus voor dezelfde euro koop je vandaag minder dan gister. Geld is minder waard.

De economie is geen exacte wetenschap en slecht te voorspellen, Maar als er veel onrust is, heeft dat zijn weerslag op de cijfers. Daarom zien we sinds begin 2022 een stijging in de hypotheekrente die voor nu behoorlijk doorzet. Op moment van schrijven (juni 2022), staat de gemiddelde rente voor een 20 jaar vast op 3,6%.

Hoeveel hypotheekrente je daadwerkelijk moet betalen, hangt af van meerdere factoren. Hoeveel procent van je woningwaarde is de hypotheek? Sluit je wel of geen NHG af? Hoe lang zet je je rente vast? Welke hypotheekvorm kies je? Hierdoor kan de rente zomaar een procent afwijken.

Het effect van de stijging van de hypotheekrente

De stijging van de hypotheekrente betekent dat de maandelijkse hypotheeklasten van nieuwe huizenbezitters hoger gaan worden. Dit heeft invloed op het maximale bod dat mensen kunnen en willen doen voor een huis. Het gevolg hiervan zal zijn dat de stijging van de huizenprijzen afvlakt. Dat is dan wel weer een klein lichtpuntje in dit verhaal.

Een sluitend antwoord?

Dat is helaas niet mogelijk. De economie is niet te voorspellen. Mensen handelen naar hun gevoel. Onrust, zoals nu het gevoel is, kan zorgen dat veranderingen in een stroomversnelling komen. Rust zorgt in de economie voor stabiliteit.

Bedenk je dat historisch gezien, de rente nog steeds laag is. Rond het jaar 2000 was de rente voor een hypotheek 10 jaar vast ruim 6%. Ben je op huizenjacht en maak je je zorgen om de rente? Laat je niet gek maken. Voor je gevoel heb je misschien de boot gemist, maar in de praktijk zijn maandlasten voor de hypotheek die enkele procenten hoger liggen niet een wereld van verschil.