Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Korting op de energierekeningOp 1 januari 2023 gaat het eerder aangekondigde prijsplafond voor energie voor huishoudens in. Dat betekent dat er een maximumprijs voor stroom en gas komt. Is de energieprijs hoger dan het prijsplafond? Dan betaalt de overheid dit verschil aan de energieleverancier.

Dit plafond is €1,40 per kuub gas en €0,40 per kWh stroom. Er is echter wel een maar: je mag maximaal 1.200 kuub gas en 2.900 kWh stroom verbruiken in een jaar. Kom je hier boven? Dan betaal je voor dit gas en deze stroom het volledige tarief zoals in je energiecontract staat. Deze maatregel geldt in 2023, het is nog niet bekend of deze verlengd wordt in 2024.

Je hoeft zelf niets te doen om gebruik te maken van het prijsplafond. Dit regelt je energieleverancier met de overheid. Jij krijgt in 2023 de energierekening waar het prijsplafond al op is toegepast.

Gemiddeld verbruik

Het prijsplafond is ingesteld op 1200 m3 gas en 2900 kWh stroom. Als dit “gemiddelde verbruik” wordt genoemd, betekent dat dus ook dat er veel mensen zijn die meer verbruiken dan dit.

Heb je een klein huis, een goed geïsoleerde woning, stook je zo min mogelijk, en/of heb je een klein huishouden? Dan is de kans aanwezig dat je onder het plafond blijft en dus al je stroom en gas in 2023 met korting krijgt.

Heb je een groot huis, een slecht of matig geïsoleerd huis en een groter huis? Dan is het goed mogelijk dat je boven het plafond uitkomt. In dat geval krijg je korting op de stroom en gas tot het plafond, en betaal je het volledige bedrag voor gas en stroom boven het plafond.

Voorbeeldberekening

Independer heeft 4 berekening gemaakt waarin ze berekenen hoeveel verschillende types huishoudens besparen:

Een huishouden met een laag verbruik (1500 kWh stroom en 500 m3 gas) zal zo’n € 127,08 p.m. besparen en een energierekening van zo’n € 114,13 per maand hebben.

Een huishouden met een gemiddeld verbruik (2900 kWh stroom en 1200 m3 gas) zal zo’n € 245,38 p.m. besparen en een energierekening van zo’n € 245,38 per maand hebben.

Een huishouden met een hoog verbruik (5000 kWh stroom en 2500 m3 gas) zal zo’n € 275,83 p.m. besparen en een energierekening van zo’n € 727,88 per maand hebben. Dit huishouden betaalt dus voor een deel van het gas en de stroom de volledige prijs.

Een huishouden zonder gasverbruik (7000 kWh stroom en 0 m3 gas) zal zo’n € 120,83 p.m. besparen en een energierekening van zo’n € 384,00 per maand hebben. Dit huishouden betaalt dus voor een deel van de stroom de volledige prijs.

Bespaartips

Zoals je hierboven kunt lezen zal dus elk huishouden in 2023 besparen op zijn energierekening. Maar los van de korting op de energierekening, kun je zelf nog meer doen om de energiekosten te drukken. We geven je een aantal simpele tips, en een paar kleine investeringen besparingen kunnen opleveren

Gratis besparen

Met een paar kleine aanpassingen in je gewoontes kun je flink besparen op je gasverbruik. Dit zal je het meeste voordeel opleveren

 • Zet de thermostaat op 19 graden overdag, en ’s nachts en als niemand thuis is op 15 graden.
 • Is er ’s ochtends maar een uurtje activiteit in huis? Trek je warmte sloffen aan en probeer de verwarming uit te laten.
 • Verwarm geen ruimtes die je niet gebruikt, en houd duren dicht.
 • Kijk of je jouw CV op 60 graden kan zetten, in plaats van 80 graden.
 • Kook het water voor je groenten en aardappels eerst in de waterkoker, dit bespaart je heel wat gas tijdens het koken.
 • Beperk het douchen tot 5 minuten met een timer, of zet muziek aan en luister 2 nummers.
 • Elke dag douchen is echt niet nodig als je niet heel actief bezig bent geweest, je kunt jezelf tussendoor opfrissen met een washandje.

Kleine investeringen in besparen

Door enkele kleine aanpassingen in je huis te doen, kun je het verlies van veel warmte tegengaan en stroomverbruik verminderen.

 • Heb je nog gloei- of hallogeenlampen? Vervang ze door LED lampen.
 • Plak radiatorfolie achter de radiatoren die voor slecht geïsoleerde muren staan. Zo verdwijnt er minder warmte door de muren
 • Zorg dat je gordijnen niet voor je radiatoren hangen, dan kan de warmte de ruimte slecht in.
 • Plak raamfolie op de ramen, hiermee wordt enkelglas gelijk aan dubbelglas qua isolatie, en wordt dubbelglas gelijk aan triple glas.
 • Loop alle deuren en ramen van je huis na, en plak tochtstrips of -borstels op plekken waar je tocht voelt. Vergeet ook de brievenbus niet.
 • Isoleer leidingen in onverwarmde ruimtes (zoals de kruipruimte of garage) met buisisolatie.
 • Voorzie kranen en de douchekop door een waterbesparende variant.

Grote investeringen?

We snappen ook dat het doen van grote investeringen, zoals zonnepanelen, een elektrische kookplaat, isoleren of een hybride warmtepomp, lang niet voor iedereen weggelegd is.

Ons advies is om een spaarpotje aan te leggen voor deze investeringen van het geld wat je bespaart met de bovenstaande tips. Voor het investeren in isolatie, HR++ glas, een warmtepomp of hybride warmtepomp is subsidie beschikbaar wanneer je 2 verschillende maatregelen treft en professioneel laat installeren. Hiermee krijg je zo’n 30% van de kosten terug. Zonnepanelen zijn vanaf 1 januari 2023 vrijgesteld van BTW, bovendien is het kopen van zonnepanelen op termijn veel goedkoper dan leasen.

Effect op de huizenmarkt

Precies een jaar eerder, op 1 januari 2022, werd het energielabel verplicht bij de verkoop van de woning. Bovendien werd het verplicht om dit energielabel door een erkend energieadviseur te laten vaststellen (waar dit eerder online zelf aangevraagd kon worden). Deze persoon komt je huis persoonlijk inspecteren en eist bewijzen van gedane verduurzamingsmaatregelen.

Wij merken dat kopers kritischer worden op dit energielabel. Waar dit eerder ook al een interessetopic was, merken we dat dit sinds het stijgen van de energieprijzen, vaker een beslissende factor is om wel of niet een bod uit te brengen of een lager bod uit te brengen. Voor verkopers is het dus de moeite waar om het energielabel aan te passen naar een beter label als dit mogelijk is.