Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Voordat u een huis kan kopen of verkopen heeft u een taxatie nodig. Daarvoor komt een taxateur om de hoek kijken. Wij geven antwoord op de meestgestelde vragen over het laten taxeren van uw woning.

Wat is een woningtaxatie?

Bij een taxatie van een woning schat een taxateur de marktwaarde van de woning in, aan de hand van het huis en de woningmarkt in uw regio. Deze taxatiewaarde wordt onderbouwd in een taxatierapport. 

Waarom moet u een huis laten taxeren?

Bij de verkoop van uw woning wilt u weten wat de marktwaarde is, zodat u een vraagprijs kunt vaststellen. Als koper kunt u met een taxatie beoordelen of de vraagprijs van een huis redelijk is. Als u een huis gaat kopen en een hypotheek aanvraagt, bent u verplicht een taxatie uit te voeren door een gecertificeerde taxateur. De taxatiewaarde van de woning zal worden gebruikt bij de aanvraag van uw hypotheek. 

Hoe werkt een taxatie?

Een taxateur bezoekt en taxeert de woning op een afgesproken dag en tijdstip. Tijdens de taxatie vraagt de taxateur om het het eigendomsbewijs, de kadastrale gegevens en de tekeningen van de woning. Tijdens een taxatie let een taxateur op het volgende:

 

  • De bouwjaar van de woning
  • De staat van onderhoud
  • De inhoud en de oppervlakte
  • Het type huis en de indeling
  • De constructie en materiaalgebruik
  • Isolatie en energiezuinigheid
  • Verplichtingen en rechten
  • De ligging en de omgeving
  • Het bestemmingsplan
  • De marktsituatie

 

De taxateur legt na zijn bezoek alle bevindingen vast in een taxatierapport.

Wat staat er in een taxatierapport?

Naast de vastgestelde marktwaarde van uw woning en een onderbouwing daarvan staan er ook andere gegevens in het taxatierapport. Zaken zoals de WOZ-waarde, de staat van onderhoud, milieu en verontreiniging, de kadastrale gegevens en publiekrechtelijke aspecten (o.a. beschermd dorps-of stadsgezicht, monument, worden allemaal meegenomen in het taxatierapport.

Gemiddeld duurt het een week voordat het taxatierapport klaar is. Meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidsduur van drie maanden tot zes maanden. 

Wat zijn de taxatiekosten?

De kosten van een taxatierapport zijn per taxateur verschillend. De kosten omvatten o.a. het volgende: het tarief van de taxateur, kadasterkosten, gemeentelijke kosten, validatiekosten, administratiekosten en BTW. Gemiddeld kost een taxatierapport rond de € 500. 

Waar vind ik een taxateur?

Een woning taxatie wordt meestal uitgevoerd door een makelaar. Dit mag niet uw verkoop- of aankoopmakelaar zijn van de woning. Het is belangrijk een taxateur in te schakelen die veel kennis heeft over de lokale woningmarkt.

Bij Germeraad Makelaars kunt u terecht voor een gevalideerd taxatierapport die geaccepteerd wordt door alle financiële instellingen voorzien van het NWWI keurmerk. Neem contact met ons op voor meer informatie of maak een afspraak.