Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Update september 2022: Per 1 januari 2023 is de grens voor vrijstelling overdrachtsbelasting met 10% verhoogd naar €440.000,-. De overige voorwaarden blijven gelijk.

 

De overheid wil starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt en heeft er voor gekozen dat kopers tussen de 18 en 35 jaar eenmalig geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Dat maakt de aankoop van een woning voor hen een stuk goedkoper. Vanaf 1 april 2021 geldt aanvullend dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000, vanaf 2023 is dit €440.000 Kopers van 35 jaar of ouder die in de woning gaan wonen, betalen 2%. Beleggers gaan 8% betalen.

Verschillen voorwaarden voor de startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Wel zijn er aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen, voordat u gebruik kunt maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting, namelijk:

  • De kopers is meerderjarig (18) en jonger dan 35 jaar;
  • De koper koopt een woning;
  • De koper heeft de startvrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen en verklaart dit schriftelijk;
  • De koper gaat zelf in de woning wonen (het zogenaamde hoofverblijfcriterium). Daarvoor vult de koper een zogenaamde verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in.
  • De woning is niet duurder dan € 440.000

Welke datum is leidend? Die van de koopovereenkomst of overdracht bij de notaris?

De startersvrijstelling overdrachtsbelasting is geldig vanaf 1 januari 2021. Hierbij is het moment van de overdracht bij de notaris bepalend, niet het moment van het tekenen van de koopovereenkomst. Aanvullend geldt de vrijstelling vanaf 1 april 2023 alleen voor woningen van € 440.000 of goedkoper.

Uitzonderlijke situaties bij de startersvrijstelling

Er zijn wel een aantal situaties waarbij het anders kan lopen, zoals bij een stel die samen een huis koopt. Eén van de kopers is boven de 35 en de ander is jonger dan 35. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is persoonlijk. Degene van 35 jaar of ouder betaalt dan 2%, de koper jonger dan 35 jaar betaalt geen overdrachtsbelasting over zijn of haar deel.

Het hoeft niet de eerste koopwoning te zijn

Belangrijk om te weten voor de vrijstelling is dat het niet uitmaakt of de koper al eerder een woning heeft gekocht. Het hoeft niet de eerste koopwoning van de koper te zijn.

8% overdrachtsbelasting vanaf 2021 als woning niet hoofdverblijf is

Kopers betalen vanaf 1 januari 2021 8% overdrachtsbelasting als ze niet zelf in de woning gaan wonen. Bijvoorbeeld als ze de woning:

  • verhuren;
  • als vakantiewoning gebruiken;
  • voor een kind kopen.

Wie gebruik wil maken van de vrijstelling, moet de nieuwe woning als hoofdverblijf gebruiken. Dat betekent dat de koper zich inschrijft bij de gemeente en er ook zijn leven opbouwt (zoals sportactiviteiten, school, gebedshuis, kinderopvang, vrienden, familie). Dit kan maar 1 woning zijn. Om die reden vallen tweede woningen en vakantiehuizen, ook als zij niet worden verhuurd, ook onder het 8% tarief.

Heeft  u nog vragen over de vrijstelling van de overdrachtsbelasting?

Is nog niet alles duidelijk of heeft u een andere vraag over de vrijstelling van de overdrachtsbelasting? Wij bij Germeraad Makelaars helpen u graag.