Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Een taxatie is een waardebepaling van een huis of gebouw, dat weten de meeste mensen wel. Maar wat komt er allemaal bij kijken, wie is die taxateur en wat bekijkt die nou precies?

Wij nemen u vandaag mee door de ogen van een taxateur.

Wie is de taxateur en waarom zou u hem inschakelen?

Er zijn vele redenen waarom u een waardebepaling zou willen laten vaststellen. De meest gehoorde reden is voor het afsluiten van een hypotheek. Maar andere voorbeelden zijn:

  • verkoop en aankoop van een woning
  • waardeverschil voor en na verbouwing
  • overname privé/zakelijk of andersom
  • onteigening
  • waardevaststelling i.v.m. het opstellen van een jaarrekening

Vaak wil een instantie, zoals een bank of verzekeraar, weten wat de waarde van het object is en eist daarom een officiële waardebepaling door een erkend taxateur, gekeurd door de NWWI. Dit heet een gevalideerd taxatierapport.

De NWWI kijkt bij het goedkeuren van een taxatie onder andere of de taxateur kundig genoeg is. Zo moet deze recente opleidingen gevolgd hebben, aangesloten zijn bij het taxateursregister en een beroepsverzekering hebben.

Er is ook een “ongevalideerde taxatie” mogelijk die niet gevalideerd wordt, en daarom wat goedkoper is. Deze waardebepaling kunt aanvragen als er geen instantie bij betrokken is, of als deze er niet om vraagt. Denk bijvoorbeeld aan een kleine lening, of waardebepaling bij een scheiding of overdracht binnen de familie.

Wat bekijkt de taxateur?

De opdracht die de taxateur meekrijgt bij een verkoop van een woning, is om de marktwaarde van het object vast te stellen. Ofwel een redelijke prijs die verkoper voor het object zou willen krijgen en een koper zou willen betalen. Verzekeraars vragen vaak naar de herbouwwaarde: voor hoeveel geld zet u precies neer wat er stond. Bij aankoop van een woning kan ook de waarde ná verbouw worden bekeken in verband met financiering hiervan.

Gegevens

Er zijn bepaalde feiten die mede de waarde bepalen. Denk aan het bouwjaar, het woningtype, het formaat van het perceel, de woninginhoud, aanwezigheid van een balkon, tuin, garage, etc. Ook naar de omgeving wordt gekeken, zijn er winkels of een speeltuin? Is er al een energielabel en wat voor isolatie en energiebesparende middelen zoals zonnepanelen of een warmtepomp heeft het huis.

Ook wordt er gekeken naar zaken die de woningwaarde omlaag brengen. Juridische aspecten zoals recht van overpad of erfpacht. Of voorzieningen die het huis minder populair maken, zoals ligging in de buurt van industrie of vliegveld. Wat staat er in bestemmingsplannen in deze omgeving, wordt er nog gebouwd en wat?

Vergelijkbare woningen

Omdat het doel is om een marktwaarde te bepalen, kijkt de taxateur naar omliggende woningen. Zijn er woning in hetzelfde gebied die overeenkomen met dit object? Qua bouwjaar, type woning, inhoud, etc. Voor welke bedragen zijn deze woningen verkocht? De taxateur is meestal actief in een straal van zo’n 20 km rondom de standplaats en dus heeft hij veel verstand van de lokale woningmarkt. Ook maakt hij gebruik van databases waarin hij op basis van bekende gegevens een schatting kan krijgen van de waarde van het object.

De woning van dichtbij bekeken

Tijd om op pad te gaan! Nog voordat de taxateur geparkeerd heeft, is hij al bezig. Hoe is de buurt? Wat is het uitzicht? Is er geluidsoverlast? Is het hier prettig wonen?

Als de auto staat, gaat hij verder. Hoe is de staat van de eventuele aanwezige tuin of oprit: is er netjes gestraat, de tuin beplant of een oerwoud? “Kleine dingen” hebben ook invloed op de waarde van de woning, want het bepaalt hoe veel of weinig nieuwe eigenaren moeten gaan investeren en dus wat ze willen betalen voor aankoop.

Hoe is het onderhoud van de buitenkant van de woning? Net als bij een tweedehands auto kan de regelmaat van het onderhoud een goede indicatie zijn van de staat. Denk bijvoorbeeld aan afbladderende verf, rotte kozijnen of scheuren in de muren. Als hij binnenkomt gaat de taxateur met al zijn zintuigen aan de slag. Ruikt het fris of komen er luchtjes uit de kruipruimte? Hoort hij de buren? Voelt de trapleuning stevig en hoe ziet alles er uit? Oke, alle zintuigen behalve proeven dan, hij zal niets uit de koektrommel snaaien, laat staan het behang likken…

Binnen let hij op de indeling en vaste inrichting van de woning, is deze naar moderne maatstaven of zal een nieuwe bewoner ingrijpend willen verbouwen? Zijn de keuken en het sanitair een beetje bij de tijd? Hoe is de staat van het schilder- en behangwerk? En bij oudere woningen: is er nog asbest aanwezig? Tegenwoordig is een energielabel ook verplicht bij verkoop, er zal dus ook een energieadviseur langs moeten komen als de woning nog geen geldig energielabel heeft. De taxateur hoeft dus niet uitvoerig naar isolatie etc. te kijken.

Het rapport

Als de taxateur weer op kantoor is, voegt hij al zijn gevonden gegevens en bevindingen samen in een rapport. Ook zal hij een paar foto’s toevoegen van de binnen- en buitenkant van de woning. Dit wordt opgestuurd naar het NWWI voor validatie, indien hierom gevraagd is. Daarna wordt het digitaal opgestuurd naar u, onze opdrachtgever.

Er zijn strenge en uitgebreide eisen die op Europees niveau zijn bepaald die er voor zorgen dat het rapport, inclusief bijlages, al snel zo’n 50 pagina’s is. Een behoorlijk pakket! Gelukkig vindt u de waarde al vrij snel na de inhoudsopgave. Het rapport kunt u doorsturen naar de persoon of instantie die er om vraagt.

De keuze voor een taxateur

Hoe kiest u een taxateur? U bent hier vrij in, behalve dat dit niet de verkopende makelaar mag zijn als u de aankopende partij bent. De taxateur mag namelijk geen belang hebben bij de uitkomst. Ook kunnen hypotheekverstrekkers eisen dat de taxateur kennis van de lokale markt heeft.

Verder berust deze beslissing dus op uw gevoel. Natuurlijk hopen we dat u voor Germeraad Makelaars kiest als u binnenkort of in de toekomst een taxatie nodig heeft!