Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Veel mensen die een woning zoeken, doen dit op eigen houtje. Rondkijken op Funda, een aantal makelaars volgen, en als er iets voorbij komt wat ze aanspreekt: de telefoon pakken. Een prima methode die vaak slaagt. Dus waarom zou u een aankoopmakelaar in de arm nemen? Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar? We nemen u graag mee in ons werk.

Wat doet een aankoopmakelaar?

Kortgezegd kan een aankoopmakelaar u van A tot Z begeleiden bij het aankopen van een woning. Daarbij lopen we samen de onderstaande stappen door:

  1. Dat begint met de zoektocht naar een huis wat past bij uw wensen. We zullen onze ogen openhouden naar aanbod dat bij ons en collega makelaars voorbij komt wat past bij uw wensen. Ziet u iets wat u aanspreekt? Dan nemen we contact op met de verkopende makelaar.
  2. Volgt er een bezichtiging? Dan gaan we met u mee. We vragen de verkopende makelaar vragen waar u zelf niet aan gedacht had, en kijken met een getraind oog naar de woning en nemen daarbij ook zaken zoals de staat van de woning mee.
  3. Of de woning bevalt, laten we aan u over. Natuurlijk kunnen we altijd advies geven. Was de bezichtiging positief en wilt u een bod uitbrengen? Dan volgt de onderhandeling en het bod, waarbij we u adviseren.
  4. Is het bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! We zorgen dat alle gemaakte afspraken met de verkopende partij in het contract komen en nemen we het koopcontract onder de loep.
  5. De laatste stap: naar de notaris. Staat alles wat besproken is in het contract? Zo ja, dan ontvangt u de sleutels en heeft u nu een nieuwe woning!

Wat zijn de voordelen van een aankoopmakelaar?

Met een aankoopmakelaar in de arm komt u beter beslagen ten ijs op de huizenmarkt als woningzoeker. Ten eerste bent u nu onderdeel van het makelaarsnetwerk, en die vertellen elkaar eerder wat er te koop komt dan dat het op Funda staat. Zo heeft u een streepje voor en eerste keus!

Ook heeft een makelaar meer kennis van huizen, handig wanneer u gaat bezichtigen: wat zijn eventuele bouwkundige gebreken en wat gaat het kosten om het huis te verbouwen, verduurzamen en naar wens te maken? Past dat binnen het budget of koopt u geen kat in de zak?

Dan is er nog het juridische aspect. Zijn er nog bijzondere situaties of voorwaarden die u misschien snel over het hoofd ziet? Krijgt u woning met vrij uitzicht misschien binnenkort overburen of een windmolenpark? Als er sprake van recht van overpad of erfpacht, wat betekent dit voor u als koper en wilt u dat wel?

Als u een bod wil doen, dan heeft de aankoopmakelaar meer inzicht in wat er speelt bij het huis waar u op wil bieden. Wat is een realistisch bod waarmee u veel kans maakt en toch niet te veel betaald? Als uw bod geaccepteerd is kijkt de aankoopmakelaar kritisch naar de koopovereenkomst. Is er niets overgeslagen of staan er geen opvallende zaken in?

Bovendien zijn wij als NVM aangesloten aankoopmakelaar ook voorzien van een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering die u beschermen tegen onvoorziene zaken en houden wij ten alle tijden het hoofd koel. Hoe perfect de woning in uw ogen ook lijkt, wij zien de werkelijke waarde en behoeden u voor te veel betalen door emotie.

Samengevat komt dus voor meer woningen in aanmerking en loop je geen risico op het doen van een tegenvallende aankoop.

Wat kost een aankoopmakelaar?

Een huis kopen is al duur genoeg, dus we snappen heel goed dat u bewust kijkt naar de uitgaven. Welke bedrijven bieden hun diensten voordelig aan, welke diensten heb ik wel of niet nodig? Een aankoopmakelaar valt dan bij veel mensen al snel in de overbodige kosten, zonder dat ze misschien na hebben gegaan wat een aankoopmakelaar eigenlijk kost. In de praktijk is dit meestal of een exact bedrag of een percentage van de aankoopprijs, dit wordt in overleg afgesproken. We lichten dit graag persoonlijk toe.

Wat nog veel belangrijker is dan het exacte bedrag, is het voordeel wat je krijgt. Misschien krijgt u een huis waar u anders niet een bod op had kunnen doen, of krijgt u een huis voor een lagere prijs.

Mogen we u helpen?

Heeft nog vragen over het aankoopproces met een aankoopmakelaar? Of bent u geïnteresseerd in een traject? We staan u graag te woord.