Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Als huiseigenaar ontvangt u jaarlijks een WOZ-beschikking. Maar wat is WOZ eigenlijk? En hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld? Wij geven antwoord op de belangrijkste vragen over de WOZ-waarde.

1. Wat is de WOZ-waarde en waar wordt het voor gebruikt?

WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. De WOZ-waarde bepaalt de hoogte van belastingen en gemeentelijke heffingen die huiseigenaren moeten betalen. Denk hierbij aan de onroerendezaakbelasting (OZB), waterschapslasten en inkomstenbelasting. 

2. Hoe wordt de WOZ-waarde bepaalt?

De WOZ-waarde wordt elk jaar door de gemeente opnieuw vastgesteld en wordt bepaald aan de hand van de verkoopprijzen van soortgelijke woningen. De waardepeildatum is altijd 1 januari van het voorgaande jaar. Om de WOZ-waarde vast te stellen wordt ook gekeken naar de volgende objectkenmerken:  

  • De grootte, inhoud en ligging van de woning
  • Het type woning
  • Het bouwjaar van de woning
  • De grondoppervlakte van het perceel

3. Waar vind ik de WOZ-waarde van mijn huis?

Het WOZ-waardeloket biedt u de mogelijkheid de WOZ-waarde van uw woning te raadplegen. Ook is het mogelijk de WOZ-waarde te achterhalen via Mijn Overheid. Tenslotte kunt u contact leggen met  de gemeente die de waarde van uw huis heeft vastgesteld.

4. Heeft de WOZ-waarde invloed op de verkoopwaarde van mijn huis?

De WOZ-waarde van uw woning komt vaak niet overeen met de taxatiewaarde van uw woning. Veelal ligt de taxatiewaarde van een woning hoger dan de WOZ-waarde. De WOZ-waarde is namelijk vastgesteld op 1 januari van het voorgaande jaar, terwijl een woningtaxatie de actuele marktwaarde van de woning weergeeft. In een stijgende huizenmarkt is het dus goed uit te leggen dat de WOZ-waarde een stuk onder de verwachte verkoopwaarde van vandaag ligt. Ook doordat de inpandige kenmerken vaak niet bekend zijn bij de gemeente, kan de WOZ-waarde van een woning anders uitvallen. Een taxateur kan deze kenmerken tijdens een taxatie wel beoordelen. 

5. Kan ik bezwaar maken tegen een WOZ-beschikking?

U kunt binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. U dient het bezwaar in bij uw gemeente. Meer informatie vindt u op de website van Rijksoverheid.

Vragen?

Vragen over de WOZ-waarde of taxatiewaarde van huis? Het team van Germeraad Makelaars staat u graag te woord.