Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

In 2022 veranderen er een aantal zaken voor woningzoekers. Zoals we eerder al hebben uitgelegd, is de woningwet aangepast waardoor gemeentes het moeilijker kunnen maken voor investeerders om betaalbare bestaande woningen op te kopen, maar er is meer nieuws als jij een huis wil kopen in 2022.

  • NHG grens wordt verhoog en premie verlaagd
  • WOZ waarde stijgt
  • Energielabel verplicht
  • Energiebelasting daalt

NHG grens verhoogd en premie verlaagd

De Nationale hypotheekgarantie (NHG) sluit je af bij je hypotheek, zodat je geholpen wordt als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kan betalen. Deze is er hoofdzakelijk voor starters en daarom ligt er een maximum op het aankoopbedrag waarbij je NHG kan afsluiten. Door de stijging van de huizenprijzen wordt dit maximum geregeld aangepast. Als jij een huis wil kopen in 2022, is deze grens verhoogd van €325.000 naar €355.000. Als je je huis gaat verduurzamen, wordt de kostengrens nog 6% hoger, tot €376.300. Als je voor een redelijk bedrag inboedel overneemt (roerende raken), dan kan de koopsom zelfs nog iets hoger liggen.

Bij het afsluiten van NHG, betaal je hier een eenmalig bedrag voor. Deze wordt in 2022 verlaagd naar 0,6% van de hoogte van de NHG. In 2021 was dit bedrag 0,7%.

Hypotheekrenteaftrek hogere inkomens daalt naar 40%

De hypotheekrenteaftrek bepaalt hoeveel je van de belasting terugkrijgt over je betaalde rente over je hypotheek. Voor huiseigenaren in de hoogste belastingschijf gaat de hypotheekrente sinds 2017 gedurende een aantal jaar omlaag, ook in 2022 wordt deze daarom verder verlaagd naar 40%.

Zit je niet in de hoogste belastingschijf? Dan blijft je hypotheekrente gewoon even hoog en krijg je evenveel terug van de belasting.

WOZ-waarde stijgt in 2022

De WOZ waarde is de woningwaarde die door de gemeente wordt bepaald en heeft invloed op hoeveel gemeentelijke belastingen je moet betalen. De gemeente kijkt hiervoor naar de woningmarkt. Net zoals de afgelopen jaren, stijgen de verkoopprijzen en zal de WOZ waarde ook omhoog gaan. Verwacht wordt dat deze stijgen met zo’n 8,5 tot 9%.

Ook daalt het percentage voor de berekening van het eigenwoningforfait van 0,5% naar 0,45% voor woningen met een WOZ waarde tot 1.100.000. Dit scheelt een klein beetje op je inkomstenbelasting.

Energieregels voor huis kopen in 2022

 

Energielabel is nu verplicht

Er zijn een aantal wijzigingen die te maken hebben met energie. Allereerst is het energielabel verplicht als je een woning wil verkopen via elke vorm van adverteren, ook als je je huis zelf op je eigen Facebook zet bijvoorbeeld. Als je helemaal niet adverteert (je verkoopt onderhands) dan hoeft dit niet. Het is verplicht om dit energielabel te laten vaststellen door een energieadviseur die je woning komt inspecteren.

Energiebelasting daalt

Een gemiddeld gas- en stroomverbruikend huishouden betaalt door wijzigingen in de energiebelasting zo’n 400 euro minder belasting in 2022. Dat komt door de volgende wijzigingen:

  • Iedereen krijgt 265 euro meer energiebelasting terug van de belasting, ongeacht je verbruik.
  • Het belastingtarief op elektriciteit gaat met 6,9 cent per kWh omlaag, inclusief btw. Bij een gemiddeld verbruik van 2.384 kWh per jaar daalt de energiebelasting bijvoorbeeld met ongeveer 160 euro
  • Wel gaat de belasting op gas met 2 cent per kuub omhoog. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1.170 kuub per jaar betaal je dus 23 euro meer aan belasting voor gas.

Let op: het gaat hier alleen om de energiebelastingen. De marktprijs van energie en gas zijn in 2021 klink gestegen. Het kan zijn dat je netto dus nog steeds meer kwijt bent aan energie.

Investeringssubsidie blijft

Geen verandering, maar een doorzetting: met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) kunnen woningeigenaren subsidie aanvragen voor een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp, isolatiemaatregelen en aansluiting op een warmtenet. Ook voor bedrijven zijn er subsidies beschikbaar. Naar alle waarschijnlijkheid is er voor 130 miljoen euro aan subsidie beschikbaar in 2022. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

Versoepeling regels vrijstelling ovb voor starters

Ben je onder de 35 jaar en koop je voor het eerst een huis onder de €400.000 om er zelf te gaan wonen? Dan hoef je vanaf 1 juni 2021 geen 2% overdrachtsbelasting (ovb) meer te betalen. Dit bespaart starters dus tot €8000. Echter, bij onvoorziene omstandigheden waardoor beide kopers toch niet in het huis gingen wonen (zoals scheiding of overleiden), moest toch 8% overdrachtsbelasting betaald worden als dit plaatsvond voor de overdracht bij de notaris. Er is nu een versoepeling ingevoerd waardoor er nog steeds geen ovb betaald hoeft te worden als de onvoorziene omstandigheid plaatsvindt na tekenen van het koopcontract, maar voor de overdracht.

Toevoeging september 2022: in 2023 wordt de vrijstelling verhoogd naar €440.000, de overige voorwaarden blijven gelijk.

Wat geldt er voor mij?

Als makelaar kunnen wij jou als huizenzoeker een handje helpen om je wegwijs te maken in alle regelgeving die geldt rondom het aankopen van een woning. We zijn geen notaris of energieadviseur, maar zijn wel op de hoogte van geldende regelgeving en kunnen jou inzicht geven in wat mogelijk is voor jouw situatie als jij een huis wil kopen in 2022. Wij blijven onszelf scholen en kunnen jou dus goed assisteren.

Een extra tip: laat een zoekopdracht achter bij makelaars. Zo ben jij als eerste op de hoogte als er een woning te koop komt die aan jouw wensen voldoet.