Germeraad Makelaars Pieter Jellessingel 9
9051 BV Stiens

Wonen in 2023

Wonen in 2023

De derde dinsdag in september ligt weer achter ons voor 2022. Bezoekers van Den Haag konden weer de koninklijke stoet bewonderen met de glazen koets én kroonprinses Amalia, waarna de koning de troonrede voorlas met de plannen voor het komende.

In de tweede kamer werd daarop de miljoenennota gepresenteerd uit het welbekende koffertje. In deze onstuimige economische tijd zaten daar voor velen broodnodige plannen in om het huishoudboekje rond te krijgen. Zo komt er een energieplafond, stijgt het minimumloon en AOW met 10%, gaat de huurtoeslag omhoog, wordt de zorgtoeslag eenmalig verhoogd en daalt de inkomstenbelasting voor lage- en middeninkomens. Ook ouders en uitwonende studenten kunnen op meer steun rekenen.

Om deze maatregelen te kunnen bekostigen, gaan onder andere energiebedrijven en vermogenden meer belastingen en heffingen betalen. Maar ondanks dat gaat de staatsschuld wel omhoog door al deze maatregelen.

Plannen rondom wonen

Als makelaar zijn wij natuurlijk bijzonder geïnteresseerd in de plannen die invloed hebben op de huizenmarkt, huurders en huizenbezitters.

Overdrachtsbelasting gaat omhoog

Starters kunnen gerust wezen, deze verhoging geld niet voor hen. Zij zijn nog steeds vrijgesteld, sterker nog, de grens voor het aankoopbedrag gaat omhoog naar €440.000. De overdrachtsbelasting voor woonhuizen (die geen gebruik kunnen maken van de startersregeling) blijft ook gelijk.

Voor bedrijfspanden en woningen die door beleggers worden aangekocht (woningen waar zij niet in gaan wonen), gaat deze overdrachtsbalsting flink omhoog, van de huidige 8% naar 10,4%.

Als antwoord op deze regeling, heeft de NHG in oktober ook aangekondigd haar grens €405.000 te verhogen.

Meer geld voor betaalbare woningen en isolatie

Er wordt 11 miljard euro beschikbaar gesteld voor het bouwen van 900.000 betaalbare woningen voor 2030. 17.500 daarvan komen in Friesland. Ook wordt 7,5 miljard voor de komende 10 jaar uitgetrokken om nieuwbouwwoningen gasloos te bouwen. En is 300 miljoen vrijgemaakt om huishoudens te helpen met isoleren (ISDE)

Betaalbaarder huren

Ook voor huurders wordt er gecompenseerd. De huur voor lage inkomens gaat met €57 per maand omlaag en de huurtoeslag wordt €16,94 verhoogd per maand.

Ook kunnen huurders aankloppen voor huurverlaging als hun huis slecht geïsoleerd is.

Plannen rondom koopkracht

In de huidige onrustige markt zijn er veel mensen die zich zorgen maken om hun koopkracht: maandlasten stijgen, maar het inkomen stijgt niet (evenredig) mee. Ook huizenkopers zullen hier rekening mee houden. De energierekening waar je voor zal tekenen is misschien wel 3x hoger dan je een jaar geleden rekening mee hield, en dat geld ook voor de hypotheekrente. Waar die half 2021 nog 1,2% was, is die nu in oktober 2022, al 5%. Hogere maandlasten dus. En dan heb je ook nog boodschappen die in een jaar 18% duurder zijn geworden.

Energieplafond

Om voor lage- en middeninkomens de koopkracht te vergroten, komt er een energieplafond. Gebruik je maximaal 1200 m3 gas en 2.900 kWh stroom in 2023? Dan betaal je maximaal €1,45 per kuub gas en €0,40 per kWh, de overheid betaalt de rest van je energierekening. Maar ga je hier overheen? Dan betaal je alles zelf.

Inkomstenbelasting

Het bruto-inkomen van werkenden gaat omhoog. Dat komt doordat de arbeidskorting omhoog gaat. Dit is een bedrag wat je minder aan belasting hoeft te betalen. De hoogte hangt af van je leeftijd en salaris

Daarnaast wordt ook de inkomstenbelasting verlaagd van 37,07 naar 36,97% wanneer je jaarlijkse inkomen maximaal €73.071 is (schijf 1). Dit scheelt je tot 102 euro belasting per jaar.

Lage inkomens

Mensen met een laag inkomen zullen nog meer merken van de maatregelen. Zo gaat het minimumloon 10% omhoog, krijgen ze een hogere energietoeslag en gaan ook de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget omhoog.